Aeoropress jest zaparzaczem o bardzo prostej konstrukcji, który pozwala przygotować aromatyczną, czarną kawę w niecałe dwie minuty. Jak wygląda urządzenie – zwane również strzykawką – i jak parzyć kawę przy jego użyciu?
Aeropress do kawy – czym się wyróżnia?
Coraz popularniejszy aeropress to wynalazek całkiem nowy, bo zaprojektowany i opatentowany dopiero w 2005 roku przez Amerykanina – Alana Adlera. Na jego konstrukcję składa się zaledwie kilka elementów: tłok, komora z sitkiem, gdzie umieszcza się papierowy filtr, oraz gumowa uszczelka. W zestawie znajduje się zwykle także miarka do kawy, mieszadełko i lejek. Aeropress do kawy jest niewielki. Pozwala przygotować jednorazowo tylko ok. 200 ml napoju, jednak z tego samego powodu doskonale sprawdza się w roli zaparzacza mobilnego, który można bez problemu zabrać ze sobą na piknik czy na wakacje.
Aeropress – instrukcja obsługi
Istnieją dwie metody parzenia kawy w aeropressie. Tradycyjna polega na zamocowaniu sitka z filtrem na cylindrze, przelaniu go wodą, ustawieniu urządzenia na naczyniu oraz umieszczeniu wewnątrz zmielonej kawy. W dalszej kolejności zalewa się ją wodą w ilości ok. 50 ml. Po 30 sekundach dolewa się pozostałą część wody i odczekuje ok. minuty. W tym czasie zawartością cylindra można delikatnie zamieszać, by kawa stała się mocniejsza. Następnie na cylinder zakłada się tłok, który pod jednostajnym naciskiem powoduje przesączanie kawy przez filtr do naczynia – ta czynność nie powinna zająć więcej niż 20-30 sekund.
Jak parzyć kawę metodą odwróconą?
W tym wypadku toczek od razu wkłada się do cylindra, a urządzenie obraca o 180 stopni. Do cylindra wsypuje się kawę i zalewa wodą tak samo jak w przypadku metody klasycznej. Na końcu trzeba dokręcić sitko z filtrem, obrócić aeropress filtrem do dołu, ustawiając go na naczyniu, po czym przecisnąć kawę tłokiem.
Użytkowanie aeropressu jest niezwykle proste, a co więcej – pozwala eksperymentować z czasem parzenia czy frakcją zmielonych ziaren. Urządzenie kosztuje niewiele, a przyrządzony w nim napój wyróżnia się wyjątkowym aromatem. Zwłaszcza, jeśli użyje się świeżomielonej kawy do aeropressu, dostępnej również w ofercie Gorilla Coffee. Przekonaj się sam!
Kawa liofilizowana, proces sublimacji, Kawę suszoną, Kawa rozpuszczalna, kawa sypana, kawa wieloziarnista, kawa mieszana, zielona kawa, napój kawowy, kofeina, Kawa liofilizowana, proces sublimacji, Kawę suszoną, kawa instant, Kawa rozpuszczalna naturalna liofilizowana, Kawa naturalna, Aeropress do kawy,
Aeropress do kawy – czym się wyróżnia?
Coraz popularniejszy aeropress to wynalazek całkiem nowy, bo zaprojektowany i opatentowany dopiero w 2005 roku przez Amerykanina – Alana Adlera. Na jego konstrukcję składa się zaledwie kilka elementów: tłok, komora z sitkiem, gdzie umieszcza się papierowy filtr, oraz gumowa uszczelka. W zestawie znajduje się zwykle także miarka do kawy, mieszadełko i lejek. Aeropress do kawy jest niewielki. Pozwala przygotować jednorazowo tylko ok. 200 ml napoju, jednak z tego samego powodu doskonale sprawdza się w roli zaparzacza mobilnego, który można bez problemu zabrać ze sobą na piknik czy na wakacje.
Aeropress – instrukcja obsługi
Istnieją dwie metody parzenia kawy w aeropressie. Tradycyjna polega na zamocowaniu sitka z filtrem na cylindrze, przelaniu go wodą, ustawieniu urządzenia na naczyniu oraz umieszczeniu wewnątrz zmielonej kawy. W dalszej kolejności zalewa się ją wodą w ilości ok. 50 ml. Po 30 sekundach dolewa się pozostałą część wody i odczekuje ok. minuty. W tym czasie zawartością cylindra można delikatnie zamieszać, by kawa stała się mocniejsza. Następnie na cylinder zakłada się tłok, który pod jednostajnym naciskiem powoduje przesączanie kawy przez filtr do naczynia – ta czynność nie powinna zająć więcej niż 20-30 sekund.
Jak parzyć kawę metodą odwróconą?
W tym wypadku toczek od razu wkłada się do cylindra, a urządzenie obraca o 180 stopni. Do cylindra wsypuje się kawę i zalewa wodą tak samo jak w przypadku metody klasycznej. Na końcu trzeba dokręcić sitko z filtrem, obrócić aeropress filtrem do dołu, ustawiając go na naczyniu, po czym przecisnąć kawę tłokiem.
Użytkowanie aeropressu jest niezwykle proste, a co więcej – pozwala eksperymentować z czasem parzenia czy frakcją zmielonych ziaren. Urządzenie kosztuje niewiele, a przyrządzony w nim napój wyróżnia się wyjątkowym aromatem. Zwłaszcza, jeśli użyje się świeżomielonej kawy do aeropressu, dostępnej również w ofercie Gorilla Coffee. Przekonaj się sam!
Kawa liofilizowana, proces sublimacji, Kawę suszoną, Kawa rozpuszczalna, kawa sypana, kawa wieloziarnista, kawa mieszana, zielona kawa, napój kawowy, kofeina, Kawa liofilizowana, proces sublimacji, Kawę suszoną, kawa instant, Kawa rozpuszczalna naturalna liofilizowana, Kawa naturalna, Aeropress do kawy,