Kawa macerowana na zimno czyli Cold brew coffee kawa.
Co to jest Kawa macerowana na zimno ? Cold brew coffee ?
Czym jest kawa cold brew? Najprościej !
Cold brew to kawa macerowana, czyli inaczej “parzona” na zimno. Mieloną kawę zalewa się chłodną wodą i pozostawia do maceracji na wiele godzin. Powolny proces sprawia, że smak cold brew jest delikatniejszy od tradycyjnie zaparzanej kawy, choć ma od niej więcej kofeiny. Schłodzone Cold Brew Coffee sprawdza się jako orzeźwiający zastrzyk energii. Jest świetnym, niskokalorycznym i pozbawionym konserwantów zamiennikiem napojów energetycznych.
Cold brew to jeden z najprostszych sposobów i mega-trend na przygotowanie wyśmienitej kawy w swoim domu. Kawa cold brew wymaga zastosowania się do kilku ogólnych zasad oraz uzbrojenia się w cierpliwość.
Rzeczy potrzebne do przygotowania kawy "parzonej" na zimno:
Kawa - jasno lub średnio palona.
Woda - najlepsza będzie czysta, przefiltrowana.
Naczynie do maceracji - może być to dzbanek lub butelka. Najlepiej, aby naczynie było szklane oraz posiadało przykrywkę lub inne zamknięcie.
Młynek do kawy - kawa nie może być zmielona zbyt drobno. Właściwy będzie średni stopień zmielenia.
Lodówka
W pierwszej kolejności gorącą wodą opłucz naczynie, w którym zamierzasz "parzyć" kawę. Pomoże Ci to uchronić je przed bakteriami i zanieczyszczeniem. Następnie przejdź do zmielenia ziaren kawy. Istotne jest zachowanie proporcji, czyli 5-6 g kawy na każde 100 ml wody. Odpowiedni będzie średni stopień zmielenia, w którym kawa przypomina kryształki cukru. Teraz kawę należy wsypać do naczynia, zalać zimną wodą i szczelnie zamknąć tak, aby napar nie wchłaniał obcych zapachów. Całość włóż do lodówki i odczekaj 10-12 godzin. Po tym czasie dokładnie zmieszaj całość i odcedź do innego naczynia. Kawę możesz przelać przez papierowy filtr, aby pozbyć się fusów.
Naczynie, w którym zamierzasz parzyć kawę, opłukaj gorącą wodą.
Średnio zmieloną kawę wsyp do naczynia.
Zalej zimną wodą.
Zamknij naczynie, aby uniknąć pochłaniania przez kawę obcych zapachów.
Całość włóż do lodówki na 10-12 godzin.
Wymieszaj napar i odcedź, aby pozbyć się fusów.
Co to jest Kawa macerowana na zimno ? Cold brew coffee ?
Czym jest kawa cold brew? Najprościej !
Cold brew to kawa macerowana, czyli inaczej “parzona” na zimno. Mieloną kawę zalewa się chłodną wodą i pozostawia do maceracji na wiele godzin. Powolny proces sprawia, że smak cold brew jest delikatniejszy od tradycyjnie zaparzanej kawy, choć ma od niej więcej kofeiny. Schłodzone Cold Brew Coffee sprawdza się jako orzeźwiający zastrzyk energii. Jest świetnym, niskokalorycznym i pozbawionym konserwantów zamiennikiem napojów energetycznych.
PRZEPIS NA DOMOWE COLD BREW.
Cold brew to jeden z najprostszych sposobów i mega-trend na przygotowanie wyśmienitej kawy w swoim domu. Kawa cold brew wymaga zastosowania się do kilku ogólnych zasad oraz uzbrojenia się w cierpliwość.
Rzeczy potrzebne do przygotowania kawy "parzonej" na zimno:
Kawa - jasno lub średnio palona.
Woda - najlepsza będzie czysta, przefiltrowana.
Naczynie do maceracji - może być to dzbanek lub butelka. Najlepiej, aby naczynie było szklane oraz posiadało przykrywkę lub inne zamknięcie.
Młynek do kawy - kawa nie może być zmielona zbyt drobno. Właściwy będzie średni stopień zmielenia.
Lodówka
W pierwszej kolejności gorącą wodą opłucz naczynie, w którym zamierzasz "parzyć" kawę. Pomoże Ci to uchronić je przed bakteriami i zanieczyszczeniem. Następnie przejdź do zmielenia ziaren kawy. Istotne jest zachowanie proporcji, czyli 5-6 g kawy na każde 100 ml wody. Odpowiedni będzie średni stopień zmielenia, w którym kawa przypomina kryształki cukru. Teraz kawę należy wsypać do naczynia, zalać zimną wodą i szczelnie zamknąć tak, aby napar nie wchłaniał obcych zapachów. Całość włóż do lodówki i odczekaj 10-12 godzin. Po tym czasie dokładnie zmieszaj całość i odcedź do innego naczynia. Kawę możesz przelać przez papierowy filtr, aby pozbyć się fusów.
Naczynie, w którym zamierzasz parzyć kawę, opłukaj gorącą wodą.
Średnio zmieloną kawę wsyp do naczynia.
Zalej zimną wodą.
Zamknij naczynie, aby uniknąć pochłaniania przez kawę obcych zapachów.
Całość włóż do lodówki na 10-12 godzin.
Wymieszaj napar i odcedź, aby pozbyć się fusów.
Przepis na Kawa parzona na zimno ! macerowana kawa na zimno czyli Cold Brew Coffee